• Advies op maat
 • Snelle levering
 • Gratis begeleiding

Aanlever specificaties

Assortiment

Belettering

Gevelreclame

Bestanden opmaken

Gebruik de aanleverspecificaties voor het aanleveren van perfecte bestanden

Je wilt natuurlijk de beste kwaliteit. Zorg er daarom voor dat je bestanden goed zijn opgemaakt. Maak tijdens de opmaak van jouw Pdf-bestand een inschatting welke resolutie geschikt is voor de toepassing. Normaal gesproken geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print. Lever echter geen onnodig grote bestanden aan.

De beste resolutie voor het beste resultaat

De optimale resolutie van jouw bestanden in één overzicht De minimale en maximale resolutie van jouw bestanden voor het beste eindresultaat, hangt af van de toepassing en de zichtafstand. Extra informatie: PPI is ‘pixels per inch’. Met PPI geef je het aantal pixels per inch (1 inch = 2,54 cm) in je bestand aan. Het aantal pixels per inch is, bijvoorbeeld in een Photoshopbestand, gerelateerd aan de gekozen afmeting:

In het algemeen varieert de resolutie tussen de 30 tot 300 PPI. We geven je enkele tips:

 • Vanaf 240 PPI: voor drukwerk raden we 300 PPI aan, hou in ieder geval minimaal 240 PPI aan.
 • Tussen 70-100 PPI: scherpe print en ook van dicht bij goed lees- en zichtbaar. Prima resolutie voor bijvoorbeeld beurstoepassingen.
 • Tussen 30-70 PPI: prints die op een zichtafstand van enkele meters leesbaar moeten zijn. Deze resolutie gebruik je bij spandoeken of wandpanelen.
 • Minder dan 30 PPI: de resolutie voor extreem grote printafmetingen, zoals XL-spandoeken of billboards. Met deze relatief lage resolutie houd je de bestanden bewerkbaar en voldoe je aan onze maximale bestandsgrootte.

Tips voor een optimaal resultaat

Lever je bestanden bij voorkeur aan in PDF, of eventueel in JPG of PNG. Het is niet mogelijk je bestanden aan te leveren in TIF, PSD, PSB, AI of EPS. Zet deze bestanden dus altijd om.

 • Gebruik nooit de optie aanleveren als JPG om bestanden groter op te maken dan voor PDF mogelijk is.
 • Heb je een bestand dat op schaal wordt gemaakt? Downsamplen bij het opslaan van de PDF raden we dan af.
 • Pas zip-compressie toe, zodat er geen kwaliteit verloren gaat.
 • Voor bijna alle afwerkingen op Boogaard Reclame print Service geldt 1 cm afloop per zijde.
Afbeelding1

Extra informatie:

Voor bijna alle afwerkingen bij Boogaard Reclame geldt 1 cm afloop per zijde. Het is niet nodig rekening te houden met extra ruimte voor bijvoorbeeld een zoom of pees.

Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel: template-bestanden, canvasdoeken en drukwerk:

 • Template-bestanden: hier werk je volgens het template en hoef je zelf geen extra afloop aan te brengen.
 • Canvasdoek: kies je voor een 18 mm frame, dan is de afloop 30 mm rondom. Bij een 38 mm frame is de afloop 45 mm rondom. We gebruiken deze afloop voor de bevestiging van de print op het frame. Een klein gedeelte van ongeveer 1 cm is zichtbaar op de zijkant van het canvasdoek en de rest op de achterkant.
 • Reclameposters, briefpapier, flyers, folders, brochures en visitekaartjes: afloop 3 mm rondom. Ook hiervoor kun je gebruik maken van de beschikbare templates.

Houd een extra 2 cm als marge aan binnen het afgewerkte formaat en plaats hier geen belangrijke beelden, logo’s en/of teksten. Voor reclameposters, briefpapier, flyers, folders, brochures en visitekaartjes geldt een veilige marge van 3 mm.

Zorg ervoor dat je afloop niet wit is, maar laat je kleur of afbeelding doorlopen. Afloop vragen we natuurlijk niet voor niets, er is een kleine tolerantie nodig en zo voorkom je witte randen op je print. Een witte print of achtergrond is uiteraard een uitzondering hierop.

Belangrijk: lever je bestanden zónder snijtekens aan. Dan staan de instellingen voor het exporteren altijd goed.

 • Hou daarnaast 1 cm als veilige marge aan binnen het afgewerkte formaat. Voor reclameposters, briefpapier, flyers, folders, brochures en visitekaartjes geldt een veilige marge van 3 mm.
 • Lever je bestanden aan zónder snijtekens. De uitzondering zijn plano drukvellen, hier mag je wel snijtekens op plaatsen.
 • Voer geen bewerkingen in Acrobat uit, zoals het croppen van snijtekens of het aanpassen van het formaat. Doe dit altijd in de opmaaksoftware (Illustrator, Photoshop) zelf. Bewerkingen in Acrobat worden door ons systeem ongedaan gemaakt.
 • Lever geen bestand aan waar meerdere contouren in verwerkt zijn, maar niet als je folie met kisscut, freesletters of stickers op vel besteld.
 • Lever geen versleutelde Pdf-bestanden aan.
 • Als je een Jpg-bestand met een ingesloten kleurprofiel gebruikt tijdens het uploaden, wordt dit profiel niet ingesloten door ons systeem en wordt het standaard profiel (FOGRA39 of sRGB) aan het bestand toegewezen. Voor het beste resultaat raden we je aan om het bestand aan te leveren als PDF met een ingesloten kleurprofiel.
 • Lever bij brochures losse pagina’s (multipage PDF) aan. Gebruik voor brochures en ander drukwerk de beschikbare templates voor een optimaal resultaat.
 • Gebruik in je bestanden maximaal 30.000 pixels per zijde.
 • Gebruik daarnaast maximaal 2 GB aangegeven bij afbeeldingsgrootte in Photoshop.
 • Tenslotte: afvlakking zorgt in bepaalde gevallen voor zwaardere en moeilijker te verwerken bestanden.

Lettertypen en lettercontouren

Zet actieve tekst altijd om naar lettercontouren. Zo worden teksten vastgelegd en veiliggesteld, voorkom je fouten in je print en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken. Sluit lettertypen voor de zekerheid in (in je PDF).

Lagen in de PDF

Vlak bestanden af en verwijder onzichtbare/verborgen lagen. Onze RIP-software kan uit de opbouw in lagen geen informatie halen over de printlagen. Werken met lagen is handig tijdens de opmaak, maar vormt risico’s in de RIP en maakt bestanden onnodig groot.

Laagopbouw wordt tijdens onze geautomatiseerde voorbereiding afgevlakt. Bij onzichtbare/verborgen lagen vanuit Illustrator bestaat het risico dat deze toch geprint worden.

Overdruk en transparanties

In de RIP-software wordt vulling/lijn overdruk herkend en gesimuleerd. Kleuren van overlappende objecten met overdruk worden bij elkaar opgeteld. Hierdoor ontstaat een nieuwe full colour opbouw. Wit als proceskleur (CMYK 0-0-0-0) op overdruk, wordt niet zichtbaar. Deze softwarefunctie dient vooral voor de herkenning van steunkleuren, zoals witprint onder/boven de full colour objecten.

Tips:

 • Vink ’Overdrukken simuleren’ in het uitvoervoorbeeld in Adobe Acrobat (Pro) aan om het effect van overdruk en transparantie te controleren.
 • Door de cursor in de opmaak te plaatsen, kun je controleren welke opbouw er precies gegenereerd wordt. De waarden van proces- en steunkleuren zijn zichtbaar in het venster ‘Scheidingen’. De waarden vormen de input voor de RIP…
 • In Adobe Illustrator is het effect te controleren onder het menu ‘Weergave’ bij ‘Voorvertoning overdruk’.
 • De bovenstaande manieren kloppen niet altijd, om er zeker van te zijn raden we aan ook altijd in Adobe Illustrator te checken of het desbetreffende object op overdruk staat of niet.

Let op: transparantie-effecten in Adobe Illustrator kunnen hetzelfde resultaat geven als overdruk en/of worden niet altijd juist vertaald in de RIP… We raden je daarom aan niet met transparantie-effecten te werken. Doe je dit wel, vlak je bestand dan altijd af om ongewenste resultaten te voorkomen.

 

Advies op maat

Snelle levering

Gratis begeleiding

Handige opmaak templates